Coma Hiperglicemica (diabetica, acido-acetozica, uscata)

Diabetul sever decompensat prezinta grade diferite de cetoacidoza, hiperosmolaritate si hiperglicemie. Cetoacidoza diabetica este o situatie urgenta, care trebuie, dupa primul ajutor, ingrijita in saloanele de terapie intensiva. Mortalitatea este de 5-15% si decesele iatrogene nu sunt rare.

Greselile medicale frecvente in coma diabetica sunt:

1. Confundarea cu alta coma

2. Nedeterminarea glicemiei si glicozuriei

3. Suprahidratarea

4. Necorijarea hiper- si hipopotasemiei

5. Nedecelarea complicatiilor infectioase, a hipoglicemiei iatrogene si a pneumoniei de aspiratie

Nu hiperglicemia este cea care altereaza starea generala, ci sensibilitatea individuala la starea de cetoacidoza. Atitudinea corecta este transportul de urgenta spre sectia de terapie intensiva cu garda de laborator.

Cauze

Coma diabetica este declansata de: 

1. Intreruperea terapiei insulinice

2. Neglijarea dietei

3. Efort fizic exagerat

4. Politraumatism

5. Infarct miocardic

6. Accident vascular cerebral etc

Clinic

Debutul este lent, dupa mancare sau stress. Bolnavul este linistit, cu somnolenta si astenie, greturi, varsaturi, dureri abdominale pana la abdomen chirurgical acut, hipotonie, hipo- sau areflexie osteotendinoasa, piele uscata, gura uscata, miros acetonic, limba uscata, rosie cu depozite fibrinoase, faringe congestionat, respiratie Kussmaul adanca, zgomotoasa cu suspine, cu pauze intre inspir si expir, puls tahicardic 140/bpm, hipotensiune arteriala, hiperglicemie si glicozurie.

Tratamentul de urgenta

Consta in supravegherea respiratiei si administrarea unei perfuzii cu ser si electroliti pentru combaterea deshidratarii ca urmare a poliuriei, varsaturilor si a respiratiei de tip Kussmaul. Se prefera solutia Ringer, avand in medie volumul de 6 litri cu urmatorul orar: cate 1 litru/ora in primele 2 ore; 2 litri in urmatoarele 4 ore; 2 litri in urmatoarele 6 ore. Serul fiziologic produce acidoza dilutionata prin exces de clor, iar bicarbonatul de sodiu se administreaza numai  in functie de pH.

Daca pH este 7,10 se inlocuieste 1 litru din perfuzii cu solutia 1/6 molara de bicarbonat de sodiu. Daca dupa 12 ore de perfuzie glicemia este in jur de 250 mg% se continua cu o perfuzie de intretinere de glucoza 5%. In hiperpotasemii de peste 4-5 mEq/litru nu se adauga potasiu. Glicemia se masoara din ora in ora. Se administreaza la fiecare ora i.v. 20u insulina pana la o glicemie de 200-250 mg%. Sub 200-15- mg% glicemie, insulina este sistata pe cale intravenoasa, continuandu-se la fiecare 4 ore cu injectare subcutana (10-20u) controland glicozuria. Daca pacientul are si un sindrom septic glicemia trebuie sa scada spre 80 mg%. Daca acidoza nu este reversibila se trece la hemodializa. In caz de neconcordanta a datelor de laborator cu starea de coma, se trateaza edemul cerebral cu perfuzie de 100-200 ml manitol 20% si cortizon. Concomitent cu aceste examinari de laborator si tratamentele specifice pentru corectarea acestora, in cadrul primului ajutor se mai are in vedere terapia de urgenta a infectiilor si aspiratia gastrica in caz de varsaturi repetate.

 

 

Dupa G. Baciut in Urgente Medico-Chirurgicale In Stomatologie

Ed. Med. Univ. „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca 2002

Anunțuri

0 Responses to “Coma Hiperglicemica (diabetica, acido-acetozica, uscata)”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s




Pagini

Blog Stats

  • 205,230 hits
August 2012
L M M M V S D
« Ian   Oct »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Flickr Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 1.099 de urmăritori

free counters
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: