Osteoinductia

Reprezintă procesul de stimulare a osteogenezei. Grefele osteoinductive sunt folosite pentru a facilita regenerarea osoas.

Osteoinducția presupune formarea de os nou prin transformarea celulelor primitive mezenchimale (nediferenţiate) în osteoblaste sub influenţa unuia sau mai multor factori inductori secretați din matricea osoasă. Prima fază a procesului de formare osoasă (osteogeneza) se reduce după 4 săptămâni. Odată cu moartea celulelor osoase transplantate, intră în acțiune osteoclastele de la nivelul țesutului acceptor, care remodelează prin resorbție grefa, înainte ca aceasta să fie invadată de vasele sanguine. Se secretă apoi proteine inductoare și factori de creștere de la nivelul grefei, care inițiază faza a doua a procesului osteoinductiv. Celulele stem de la nivelul grefei și BMP (bone morfogenetic proteins) provenind de la nivelul osului cortical, contribuie deasemenea la diferențierea osteoblaștilor și formarea osului nou. Această fază începe după aproximativ 6 săptămâni și durează până la 6 luni.

Materialele osteoinductoare utilizate cel mai frecvent în implantologie pentru augmentarea osoasă sunt grefele de os autolog și alogrefele sau osul homolog . Osul homolog este prelevat de la alt individ al aceleiaşi specii, de la cadavrul uman şi prelucrat special. Avantajele utilizarii osului homolog sunt lipsa morbiditaţii şi disponibilitatea mare. După recoltare osul este prelucrat şi depozitat în bănci de grefe/os. Există trei tipuri de os preparat: congelat; congelat şi desicat; demineralizat, congelat şi desicat (DFDB). Osul este apoi iradiat pentru sterilizare şi dezantigenizare.

Click aici pentru: Referinţe 

Reclame

0 Responses to “Osteoinductia”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Pagini

Blog Stats

  • 207,913 hits
iulie 2011
L M M J V S D
« iun.   aug. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Flickr Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 1.100 de urmăritori

free counters
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: