Anatomia si fiziologia sinusului maxilar

Sinusul maxilar (antrul lui Highmore) este o cavitate pneumatică situată în corpul osului maxilar şi inconstant în procesele acestuia. Este cel mai voluminos dintre sinusurile paranazale, fiind şi singurul prezent la nou-nascut, cu un volum de 6-8 cm³ [10, 14]. Sinusul maxilar ia nastere în săptămâna 10 de viaţă intrauterină, când are loc prima pneumatizare a acestuia dintr-un mugure localizat la nivelul meatului nazal mijlociu, extinzându-se apoi spre cartilajul etmoidal. În săptămâna 20 de viaţă intrauterină are loc cea de-a doua pneumatizare a sinusului, care se dezvoltă în corpul maxilei, participând în acest fel şi la modelarea  acesteia [5].

La adult, sinusul maxilar ocupă aproape în totalitate osul maxilar, având un volum mediu de aproximativ 15 cm³ [6, 14, 41] putând prezenta importante  variaţii, între 2 si 20 cm³, în funcţie de vârsta pacientului şi de prezenţa sau absenţa dinţilor. Are forma unei piramide triunghiulare cu vârful orientat lateral spre osul zigomatic şi i se descriu cinci pereţi: superior, inferior, anterior, posterior si medial

Peretele superior formează parţial podeaua orbitei si conţine în grosimea lui şanţul, canalul şi mănunchiul vasculonervos infraorbitar. Nervul infraorbitar este dehiscent în sinus la  14 % din populaţie şi poate fi lezat in timpul manoperelor clasice de elevare a podelei sinusale [17].

Peretele inferior sau podeaua sinusală este format din osul alveolar corespunzător alveolelor molarilor şi premolarilor, uneori extinzându-se până la nivelul caninului. La adult în  70 % din cazuri podeaua sinusală este situată la aproximativ 4-5 mm sub nivelul planseului foselor nazale [6, 17], iar în absenţa dinţilor laterali extinderea sinusului poate ajunge până la nivelul crestei alveolare reziduale.

De asemenea în urma pneumatizării neuniforme a sinusului în urma pierderii dinţilor laterali, iau naştere septele sinusale secundare sau dobandite. Acestea împreuna cu septele sinusale primare sau congenitale ce apar în cursul dezvoltării maxilarului superior, sunt prezente la 16-58% din populaţie conform studiilor recente [22]. Septele sinusale mai poartă numele de “septele lui Underwood” după cel care le-a descris pentru prima dată şi au o importanţă clinică deosebită în alegerea tehnicii chirurgicale de elevare a membranei sinusale.

Peretele anterior corespunde fosei canine, este subţire şi străbătut de canalele dentare superioare şi anterioare. Reprezintă alături de peretele inferior, locul de elecţie în abordarea chirurgicală a sinusului maxilar în scop implantologic.

Peretele posterior este cel mai gros şi corespunde tuberozităţii maxilare. Prin intermediul său, sinusul maxilar vine în raport cu fosa pterigomaxilară.

Peretele medial corespunde peretelui lateral al foselor nazale şi conţine ostiumul sau hiatul semilunar, orificiu de comunicare între sinus şi cavitatea nazală care se deschide la nivelul meatului nazal mijlociu, asigurând astfel drenajul fiziologic al secreţiilor sinusale în cavitatea nazală. Dupa unii autori [17] în 15-40% din cazuri este prezent şi un ostium  accesoriu de dimensiuni mult mai mici.

Mucoasa sinusală este de tip respirator, formată dintr-un epiteliu cilindric pluristratificat, cu cili, care are rolul de a evacua mucusul şi secreţiile sinusale prin ostium, în meatul mijlociu. Această mucoasă este susceptibilă patologiei infecţioase, alergice şi neoplazice.

Funcţiile sinusului maxilar sunt multiple acesta fiind implicat în respiraţie, prin umidifierea, incălzirea şi filtrarea aerului inspirat, în reglarea presiunii intranazale, în apărarea imună nespecifică, în special prin sinteza de monoxid de azot, considerat un mediator al inflamaţiei pentru caile aeriene superioare. De asemenea se consideră că prin pneumatizarea sa succesivă în perioada de creştere contribuie activ la dezvoltarea masivului facial, iar prin volumul şi configuraţia sa anatomică, constituie adevarate “cavităti de rezonanţă” pentru fonaţie. În plus, prezintă capacitatea de a absorbi şocurile traumatice de la nivelul etajului mijlociu al feţei.

Anunțuri

0 Responses to “Anatomia si fiziologia sinusului maxilar”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Pagini

Blog Stats

  • 205,230 hits
Iulie 2011
L M M M V S D
« Iun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Flickr Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 1.099 de urmăritori

free counters
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: