Osteogeneza

          Se referă la formarea osului pornind de la celule viabile din interiorul grefei. Osul autolog este unicul material de grefare cu proprietăți osteogenetice. Osul trabecular conține mai mulți osteoblaști decat osul cortical. Osul nou poate rezulta din osteoblaștii sau din celulele stem din maduva osoasă de la nivelul grefei. Acest lucru nu reduce din eficiența osului cortical ca și material de grefare. Mai mult, conform observațiilor lui Misch, grefele de os cortical prelevate de la nivelul ramului mandibular, simfizei mentoniere sau grefele de creastă iliacă formează o cantitate superioară de os față de grefele cu os trabecular. Se pare că osul cortical, deși sărac în osteoblaști, are proprietăți osteoconductive superioare și este mai bogat in factori de creștere osoasă.
Pentru ca grefa de os autolog să producă osteoid, este imperios necesar ca ea să rămână vitală. Această vitalitate poate sa fie imbunătățită prin câteva metode. Situsul acceptor trebuie sa fie astfel pregătit încât timpul scurs de la prelevare până la inserarea grefei să fie cât mai scurt. Grefa se va aplica apoi într-un mediu care să permită angiogeneza necesară menținerii vitalității, în defavoarea amestecării cu materiale sintetice de grefare care împieteaza re-vascularizarea grefei de os autolog. Cel mai bun loc de aplicare al grefei autologe este direct pe osul situsului acceptor, dupa ce în prealabil corticala osoasă a fost îndepartată cu o freză.
Odata prelevată, grefa de os autolog trebuie folosită imediat (de preferat) sau se realizează menținerea ei în soluții saline sterile, soluție Ringer lactată sau D5W, cu scopul menținerii vitalității celulare. Apa distilată este contraindicată pentru stocare datorită hipotonicității, putând apărea leziuni celulare. La fel și stocarea grefei în sânge poate să aducă prejudicii supraviețuirii celulelor, deoarece hematiile pot să elimine anumiți produși citotox-ici. Mecanismul creșterii osoase la nivelul grefelor de os autogen cuprinde 3 faze. Unii osteoblaști supraviețuiesc în primele 3-4 zile datorită nutriției asigurate de țesutul vascular înconjurător. Osteoblaștii și celulele stem de la suprafața osului (fie el trabecular sau cortical) sunt responsabili de producerea țesutului osteoid. Acest proces osteogenic, numit și “os de fază 1”, depinde de numărul de celule transplantate și influențează cantitatea de os nou care se formeaza în plus față de dimensiunea inițială a grefei. Marea majoritate a osteocitelor de la nivelul osului trabecular mor deoarece nu se asigură o nutriție adecvată.
Vasele de sânge pătrund la nivelul grefei aproape cu aceeași viteza cu cea a țesutului fibros și anume de 1mm/zi. Succesul grefei depinde ca atare de o vascularizație precoce. In cazul hipoxiei de la nivelul situsului acceptor și de la nivelul grefei, se secretă factorul de angiogeneză al macrofagelor (MDAF) și factori de creștere derivați ai macrofagelor (MDGF). Prin degranularea trombocitara se eliberează PDGF care inițiază deasemenea angiogeneza. Acest proces este direct proporțional cu densitatea celulelor transplantate. Ca atare, pentru a mări densitatea celulară în cazul grefelor cu os trabecular, acestea vor fi introduse într-o serin-gă și comprimate pentru a obține cât mai multe celule osoase pe unitatea de suprafață.
Osul trabecular autogen proaspăt care asigură supraviețuirea celui mai mare număr de celule osoase și nediferențiate este cel recoltat de la nivelul crestei iliace. Chiar și așa, doar osteoblaștii situați la 300 microni de patul vascular vor supraviețui în primele 1-2 săptămâni, în timp ce restul vor muri inainte ca vasele de sânge să le asigure prin difuziune o nutriție adecvată. Deoarece vasele de sânge înaintează cu aproximativ 1mm/zi, vor supraviețui doar grefele care au o grosime mai mică de 7-10 mm.

Reclame

0 Responses to “Osteogeneza”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Pagini

Blog Stats

  • 207,913 hits
iulie 2011
L M M J V S D
« iun.   aug. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Flickr Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 1.100 de urmăritori

free counters
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: