Ghid de Practica in Chirurgia Oro-Maxilo-Faciala [2010]

Introducere

Ghidurile clinice sunt elaborate cu scopul de a asista personalul medical în adoptarea deciziei terapeutice la pacienţii cu afecţiuni specifice patologiei chirurgicale oro-maxilo-faciale. Aceste ghiduri prezintă recomandări de bună practică medicală clinică bazate pe dovezi publicate, pentru a fi luate în considerare de către medicii chirurgi O.M.F. şi de medici din alte specialităţi de graniţă, implicaţi în asistarea pacienţilor cu patologie specifică oro-maxilo-facială.

Populaţia ţintă acoperită de acest ghid este reprezentată de adolescenţi (12-18 ani) şi  adulţi (> 18 ani). Ghidul cuprinde şi o serie de recomandări valide pentru grupa de vârstă sub 12 ani, situaţiile respective fiind menţionate în mod explicit.

            Deşi ghidurile reprezintă o fundamentare a bunei practici medicale bazate pe cele mai recente dovezi ştiinţifice disponibile, nu  trebuie considerat  că aceste  recomandări includ  toate intervenţiile   potrivite sau exclud pe toate cele nepotrivite pentru situaţia în cauză. Ghidurile nu intenţionează să înlocuiască raţionamentul medical la fiecare caz în parte. Decizia medicală trebuie să ia în considerare particularităţile individuale şi opţiunea pacientului, precum şi resursele, caracterele specifice şi limitările clinicilor/secţiilor de chirurgie oro-maxilo-facială. Fiecare medic care aplică recomandările în scopul stabilirii unui plan terapeutic trebuie să utilizeze propriul raţionament medical independent, în funcţie de fiecare caz în parte şi în funcţie de experienţa personală în corelaţie cu dotarea şi experienţa clinicii/secţiei de chirurgie oro-maxilo-facială în care acesta îşi desfăşoară activitatea.

Instituţiile şi specialiştii care au elaborat acest ghid au depus eforturi pentru ca informaţia conţinută în ghid să fie corectă, redată cu acurateţe şi susţinută de dovezi. Dată fiind posibilitatea erorii umane şi/sau progresele cunoştinţelor medicale, ele nu pot şi nu garantează că informaţia conţinută în ghid este în totalitate corectă şi completă. Recomandările din acest ghid clinic sunt bazate pe consensul autorilor privitor la abordările terapeutice acceptate în momentul elaborării materialului

            Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid îşi declină responsabilitatea legală pentru orice inacurateţe, informaţie percepută eronat, pentru eficacitatea clinică sau succesul oricărei metode terapeutice detaliate în acest ghid, pentru modalitatea de utilizare sau aplicare sau pentru deciziile finale ale personalului medical rezultate din utilizarea sau aplicarea lor. De asemenea, acestea nu îşi asumă responsabilitatea nici pentru informaţiile referitoare la produsele farmaceutice menţionate în acest ghid. În fiecare caz specific, utilizatorii ghidurilor trebuie să verifice literatura de specialitate specifică prin intermediul surselor independente şi să confirme că informaţia conţinută în recomandări,  este corectă.

            Acest material, ca de altfel toate ghidurile clinice sunt supuse unui proces de revizuire şi actualizare continuă.

Coordonator:

Prof.Dr. Alexandru Bucur

 

Colaboratori:

Prof.Dr. Grigore BĂCIUŢ (Cluj-Napoca)

Prof.Dr. Mihai SURPĂŢEANU (Craiova)

Prof.Dr. Emil URTILĂ (Timişoara

Prof.Dr. Eugenia POPESCU (Iaşi)

Prof.Dr. Maria VORONEANU (Iaşi)

Prof.Dr. Constantin ROMANUL (Oradea)

Prof.Dr. Dezideriu KOVACS (Târgu Mureş)                                                                               

Conf.Dr. Adrian CREANGĂ  (Constanţa)      

Asist.univ.Dr. Octavian DINCĂ (Bucureşti)    

Continuare aici: Ghid de Practica in Chirurgia Oro-Maxilo-Faciala


Reclame

0 Responses to “Ghid de Practica in Chirurgia Oro-Maxilo-Faciala [2010]”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Pagini

Blog Stats

  • 207,913 hits
iunie 2011
L M M J V S D
« mai   iul. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Flickr Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 1.100 de urmăritori

free counters
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: