Tehnici chirurgicale de elevare a podelei sinusale : evoluţie, eficienţă, acceptanţă

Literature Review

Author: Nichimis Radu

Abstract

Protezarea prin implante a zonei posterioare maxilare a fost dintotdeauna o provocare pentru practicieni datorită neajunsurilor reprezentate la acest nivel de densitatea osoasă nefavorabilă, de volumul osos redus şi de pneumatizarea sinusului maxilar în urma pierderii dinţilor laterali.

Pentru a contracara aceste impedimente, de peste 30 de ani, diferite tehnici de elevare a podelei sinusale şi augmentare osoasă consecutivă, fac posibilă implantarea în regiunea posterioară maxilară. De-a lungul timpului tehnicile de “sinus lift” suferă modificări importante. La începutul anului 1980 sunt inserate primele implante după efectuarea unui “sinus lift” prin abord lateral al sinusului maxilar,  de către Boyne şi James după o tehnică anterior descrisă de Tatum în 1975. Tehnică este rapid adoptată de practicieni  şi asociată cu succes clinic. Ulterior, Summers în 1994, propune abordul transcrestal, o manoperă mai puţin invazivă ce oferă implantului o stabilitate primară superioară.              Numeroasele dezavantaje ale celor două posibilităţi de elevare a podelei sinusale, au dus treptat la dezvoltarea unor tehnici alternative care folosesc, ajutorul piezoelectricităţii, tehnici împrumutate din chirurgia plastică “Balloon Lift Control (BLC) “ sau studii histologice aprofundate asupra membranei sinusale, îmbunătăţind astfel substanţial actul operator.

Scopul lucrării de faţă este să determine, care din tehnicile de “sinus lift” descrise în literatura de specialitate până în prezent este, mai eficientă în raport cu varianta subantrală prezentă clinic, care prezintă acceptanţă universală în rândul practicienilor şi pacienţilor şi care este mai evoluată tehnologic, în termeni de non-invazivitate, cost-eficienţă şi confort pentru medic şi pacient.

Cuvinte cheie : sinus lift, tehnici chirurgicale, sinus maxilar, implante dentare


Reclame

0 Responses to “Tehnici chirurgicale de elevare a podelei sinusale : evoluţie, eficienţă, acceptanţă”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Pagini

Blog Stats

  • 207,913 hits
aprilie 2011
L M M J V S D
    mai »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Flickr Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 1.100 de urmăritori

free counters
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: